Bli kjent med læreren som startet med thaimassasje

26.08.2021

Historien om bestefar eremitt Chiwok Komaraphat som var fastlege til buddha og lærer i thai tradisjonell massasjesirkel.

Chiwok var navnet på læreren til legene som var eksperter i helbredelse og var veldig godt kjent i Buddhas tid. Han var fastlege til Prachao Pimpisan som ga ham til buddha. Chiwok Komaraphat er hans fulle navn.

Lege Chiwok ble født i Radchakud i Makod. Hans mamma het Salawadee og var prostituert. Likevel kjente han ikke foreldrene sine. Da Salawadee var gravid, var hun bekymret for at prisen hennes skulle synke. Derfor gjemte hun seg. Hun ga babyen til tjeneren som kastet den i en søppeldunk. Prins Apai som var ett av barna til Prachao Pimpisan skulle til sin pappa om morgen. Han så mange kråker rundt babyen. Han visste at babyen fortsatt levde og tok den med til tjenestepiken på slottet. Da han visste at det var en baby, spurte han om babyen levde. Han fikk til svar at den levde. Og babyen fikk navnet Chiwok som betyr personen som levde. Fordi babyen var stesønn, fikk den også Komaraphat i navnet som betyr stesønn.

Chiwok hadde blitt større og visste at han var foreldreløs. Han ønsket å skaffe seg en utdanning for å ta vare på seg selv. Han fikk legeutdanning med læren til en lege som het Tisapamok i Taksila i 7 år. Han hadde lyst til å vise at han var ferdig med utdanning sin. Læreren sa at han måtte ta med seg en hakke og undersøke 16 kilometer i Taksila området for å finne hva som ikke var medisin. Han fant ikke noe. Læreren sa at han var ferdig med utdanningen og hadde nok kunnskaper. I tillegg ga læreren ham litt mat før han reiste til slottet. Han gikk tom for mat på veien og skaffet seg mat i Saket ved å gi behandling til en rik manns kone. Hun hadde hatt vondt i hodet i 7 år uten at noen kunne hjelpe henne. Han hadde gjort henne frisk og de ga ham en stor premie, 16.000 Kasap penger og tjener, samt hestebil. Han ga alt til Prins Apai fordi han tok vare på ham da han var barn. Prins Apai ønsket at han skulle beholde dem selv og bygge hus i slottet. Prins Apai tok ham med for å behandle hemoroidene til Prachao Pimpisan i Makod. Prochao Pimpisan ble frisk og ville gi ham 500 kongelige kvinners smykker i premie. Men han ville ikke ha dem fordi han tenkte at han bare gjorde sin plikt som lege. Han ble fastlegen til Prachao Pimpisan inne på slottet, munker som buddha var sjefen i stedet. Han ga behandling for alvorlige sykdommer mange ganger. For eksempel, kirurgi for å behandle hjernesykdommer hos millionærer i Radchakud, kirurgi av tykktarmsvulster hos velstående sønner i Paranasi, behandlet gulsott hos Prachao Chanthapatchot av Udcheni og tilbød helbredelse til buddha. Han kjente dhamma til å bli Prasodabun da ankelen hans ble blåmerket av steinsprut fra steiner som Pratewatad dyttet ned fra fjellet for å drepe ham. Han trodde på buddha og ønsket å treffe buddha 2-3 ganger om dagen. Praweluwan var så langt unna, og derfor bygget han et tempel i en hage med mango i Ampawan. Det fikk navnet Chewagampawan som betyr Ampawan til Chiwok. Da Prachao Achartsattru begynte å interessere seg for buddhisme, anbefalte Chiwok ham til buddha.

Fordi Chiwok var fastlege for munker og tok godt vare på dem, ønsket mange å bli munker for å få behandling. Han snakket med buddha om at de måtte ha regler om at det ikke var lov å bli munk dersom man hadde noen sykdommer. I tillegg ba han om å få en sted for å gå i dyp konsentrasjon, samt et varmt hus hvor det kunne trenes og forbedre munkenes helse. Han fikk en tale hedret som var Eaktakkha i blant de menneskene som tror på mennesker.o edit...